Головна > Глосарій

Вхід / вихід






Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація

 

 
Проект фінансується Європейським Союзом

 

 

 

 

 
Проект впроваджується консорціумом Human Dynamics

Думки, висловлені на цьому сайті, не обов’язково відображають погляди Європейської Комісії
Глосарій
04.12.2007

ПОСІБНИК З ПРОЕКТІВ TWINNING
Редакція 2007 р.


ГЛОСАРІЙ

(Неофіційний переклад з видання Європейської Комісії
“Institutional Building in the Framework of European Union Policies
Common Twinning Manual, Revision 2007”)

 AA (УАЧ)

Угоди про асоційоване членство з середземноморськими країнами - основні договори за контрактом між Європейським Співтовариством і його середземноморськими партнерами. УАЧ містять статті, що відповідають таким основним принципам, як, наприклад повага до прав людини, політичне волевиявлення, вільне пересування товарів, економічна взаємодія, співпраця з соціальних і культурних питань, фінансова співпраця і прояви народовладдя. Стандартною є умова, що кожна угода за своєю природою відображає конкретні особливості відносин між Євросоюзом і кожним з його партнерів.

 AWP (РРП)

Річний робочий план. У південних країнах існують річні програмні документи, які відображають щорічні бюджетні асигнування на проекти, які підлягають впровадженню. РРП ухвалюється кожного року між КБ і Європейською Комісією.

 АO

Адміністративний офіс (АО). Державний орган в адміністрації країни-бенефіціара, який призначений здійснювати загальний процедурний, фінансовий і контрактний менеджмент проектів Twinning. Реальний обсяг його повноважень залежить від географічної території і системи менеджменту, що застосовується (див. АOП для країн ЄІСП).

 BC (КБ) Країна-бенефіціар (отримувач проектів Twinning згідно ІПД  або ЄІСП).
 CARDS (КАРДС)

Програма КАРДС (Допомога з боку Співтовариства у відбудові, розвитку і стабілізації) була головним засобом надання допомоги країнам, що входять до процесу стабілізації та асоційованого членства. КАРДС ухвалена рішенням Ради (EEC) 2666/2000 від 5 грудня 2000 р. Детальна інформація розміщена на сайті . З 1 січня 2007 року замінена ІПД.

 Centralisation
(Централізація)

Європейська Комісія є установою, що уповноважена укладати контракти, а також ухвалювати рішення як від свого імені, так і від імені країни-бенефіціара.

 CFCU (ЦОФК) Центральний орган фінансування і укладання контрактів: структура в міністерстві фінансів країни-бенефіціара, що відповідає за укладання контрактів і розподіл фондів Співтовариства. Стосується децентралізованих програм (за винятком МЕДА).
 CC (КК)

Країни-кандидати. З 1 січня 2004 року - це Хорватія, колишня Югославська Республіка Македонія і Туреччина.

 De-concentration (Деконцентрація)

Передача повноважень і відповідальності Представництвам ЄК, з подальшим їх підсиленням, яка визначена в зверненні Європейської Комісії з питання реформи управління зовнішньою допомогою як „будь-що, відносно чого краще управляти і приймати рішення на місці, поблизу реальних подій. Управління і прийняття рішень не повинно виконуватись з Брюсселя”.

 De-centralisation (Децентралізація) Передача повноважень і відповідальності адміністративним органам країн-бенефіціарів з відповідним підсиленням.
 EAR (ЄАР)

Європейське агентство з реконструкції було і залишається частково відповідальним за управління основними програмами допомоги ЄС в Сербії і Чорногорії (Республіка Сербія, Косово, Республіка Чорногорія) і колишній Югославській Республіці Македонія.

 EDIS (РДСВ)

Розширена децентралізована система впровадження. З дати вступу, агенції, що здійснюють впровадження в країні-новому члені ЄС, перебирають на себе повноваження укладати контракти, впроваджувати і здійснювати платежі в рамках Twinning за ІПД (включно з перехідним інструментом).

 ENPI (ЄІСП)

Програми Tасіс і МЕДА були замінені на ЄІСП. Протягом періоду 2007-2013 років, допомога Співтовариства у вигляді Інструменту сусідства і партнерства повинна сприяти вдосконаленню співпраці і прогресивної економічної інтеграції між Євросоюзом і країнами-партнерами і, зокрема, виконанню угод про партнерство і співробітництво, угод про асоційоване членство або інших існуючих та майбутніх договорів. Допомога повинна також заохочувати країни-партнери докладати зусилля до сприяння належному врядуванню і справедливому соціальному і економічному розвитку. В таблиці 1.2. міститься перелік країн, які задіяні в програмі.

 FOCAL POINTS
(Координатори Twinning)

Кожне міністерство бенефіціар в країнах ЄІСП має призначити координатора, який відповідатиме за технічне впровадження інструменту. Кожен з координаторів Twinning буде виконувати роль контактної особи від АОП для проектів свого міністерства чи іншої державної установи.

 IPA (ІПД) Інструмент передвступної допомоги.
 MEDA (МЕДА)

Програма співпраці Співтовариства з третіми країнами Середземномор’я, на основі положення МЕДА II (№. 2698/2000), ухваленого в листопаді 2000 р., було чинним до грудня 2006 року; стосується різних сфер співпраці, від підтримки економічного переходу до сприяння належному врядуванню.

 MS (КЧ) Країни-члени Європейського Союзу. З 1 січня 2007 року Європейський Союз складається з 27 КЧ.
 NIS (СНД)

Співдружність Незалежних Держав (СНД), створена в результаті розпаду Радянського Союзу. Наразі, Twinning в СНД в основному має централізоване управління, що відображене у цьому посібнику з Twinning. Планується що Twinning поступово набере децентралізованої форми.

 NCP (НКО)

Національна контактна особа з питань інституційного розвитку. Призначений державний службовець в кожній з КЧ і КБ є контактною особою, яка несе відповідальність за всю діяльність в рамках програми Twinning. До її завдань входить комунікація, сприяння та підтримка зв'язку.

 PAO (АОП)

Адміністративний офіс програми. В південно-середземноморських країнах – це офіс з управління проектами для програм Підтримки виконання угод про асоційоване членство (програм ПУАЧ) загалом, і Twinning зокрема. У Співдружності Незалежних Держав, АОП - призначена одиниця, в державному органі країна-бенефіціара, що призначений допомогти Представництву в загальному управлінні проектами  Twinning.

Partnership and Cooperation Agreement

(Угода про партнерство і співробітництво [УПС])

Формалізація двосторонніх відносин між ЄС та кожною з країн-партнерів була досягнута завдяки угодам про партнерство і співробітництво (УПС), які вже чинні з десятьма східноєвропейськими і центральноазійськими країнами. УПС - це правові рамки, що діють у відповідності з демократичними принципами і правами людини, встановлюючи політичні, економічні і торгівельні взаємовідносини між ЄС і його країнами-партнерами. Кожна з УПС – це десятирічна двостороння угода, підписана і ратифікована ЄС і відповідною державою.

 PL (КП) Керівник проекту – високопоставлена посадова особа в КЧ та КБ відповідно. Керує виконанням проекту Twinning.
Practical Guide (Практичне керівництво) Практичне керівництво Європейської Комісії стосовно процедур укладання контрактів, які фінансуються з основного бюджету ЄС, в контексті надання зовнішньої допомоги, вересень 2006 року. Видання розміщене в Інтернеті за адресою: .
 RTA (ПРТ) Постійний радник Twinning: державний службовець з країни-члена ЄС, який працює в КБ на постійній основі, протягом щонайменше одного року в рамках проекту Twinning.
 SAAP (ПУАЧ)

Для розвитку співпраці між Євросоюзом і південно-середньоземноморськими країнами, а також для підтримки зусиль державних органів цих країн, на забезпечення виконання різних положень УАЧ, Європейська Комісія розпочала «Програму підтримки Угод про асоційоване членство» (ПУАЧ).

 Tacis (Тасіс)

Започаткована ЄС у 1991 р., і чинна по грудень 2006 року, програма  Тасіс надавала технічну допомогу на основі грантів 13 країнам Східної Європи та Центральної Азії, і була спрямована головним чином на сприяння перехідному процесу в цих країнах. До цих країн відносяться Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан і Україна.

 Transition Facility (Перехідний інструмент)

Стаття 31 Акту про вступ до ЄС визначає поняття “Перехідний інструмент”. Його мета полягає в наданні постійної підтримки діяльності зі зміцнення адміністративної і судової спроможності в нових країнах-членах ЄС на період 2007-2008 років. Такими країнами є Болгарія і Румунія.

 Twinning Contract (Контракт Twinning) Контрактна угода про виконання проекту Twinning. Вона складається з робочого плану і додаткових стандартних додатків.

 Twinning Programme
(Програма Twinning)

Програма річного фінансування проектів Twinning в СНД (в рамках Національних програм дій цих країн).

Unified pre-Accession Instrument (Універсальний інструмент підготовки до вступу)

Починаючи з 1-го січня 2007 року, існуючі фінансові інструменти (Phare, ISPA, SAPARD і т.п.) в рамках вступу і попереднього вступу замінюються одним спеціальним інструментом, призначеним для підтримки інституційного, регіонального і транскордонного розвитку,  а також розвитку сільської місцевості і трудових ресурсів.

 

Анонс подій

Немає подій

Офіційні установи